Trajnica leta 2020 – HERMELIKA

VIZITKA

Znanstveno imeSedum ssp., po novem Hylotelephium ssp.

Slovensko ime: hermelika

Izvor: predvsem severna polobla, izjema sta Afrika in Južna Amerika

Odlike: odpornost proti suši, ne potrebuje veliko hranil, večji del leta je lepa, razmeroma dolgoživa, zdrava, povsem prezimna, zelo medovita, zdravilna, za rezano in suho cvetje

V rodu Sedum, ki so ga pred časom preimenovali v Hylotelephium, a se to ime v slovenskih krogih še ni prijelo, poznamo veliko različni si vrst. Predvsem bode v oči to, da ima ta rod v slovenščini dve imeni. Homulice so nizki predstavniki, ki so bolj ali manj polegle rasti oz. so poganjki polegli, hermelike pa so tiste vrste, ki rastejo pokonci. Poznamo tudi nekaj vmesnih vrst oz. predvsem križancev, ki jih včasih opisujemo kot polpolegle hermelike, ker jih je težko uvrstiti v eno ali drugo skupino.

Vse hermelike imajo zvezdaste cvetove, ki so združeni v socvetja. Slednja so lahko zelo gosta in skoraj ploščata, spet druga so razrasla s po več posameznimi gručami cvetov. Listi in stebla so mesnati in predstavljajo dober vir rezervne vode za obdobja suše. Predvsem listi nekaterih botaničnih vrst v svojem soku vsebujejo zdravilne učinkovine.

Bolezni pri tem rodu so prej izjema kot pravilo, od škodljivcev pa se lahko bojimo predvsem rilčkarja, katerega ličinka se hrani s koreninami.

CLOSE

Kategorije izdelkov

Dodaj v košarico